Regularne spożywanie posiłków w ciągu dnia to jedna z pierwszych zasad, które powinniśmy przestrzegać prowadząc zdrowy tryb życia. Jednak, warto zwrócić uwagę jeszcze na kilka innych, równie ważnych aspektów związanych ze zdrowym odżywianiem. Znajdziesz je w dalszej części artykułu!
Przede wszystkim regularne spożywanie posiłków
Regularne spożywanie posiłków pozytywnie wpływa nie tylko na prawidłową masę ciała, ale również na lepsze samopoczucie oraz koncentrację. Optymalnym będzie spożycie przynajmniej 4 posiłków dziennie. Jednak należy mieć na uwadze, że ta liczba powinna być uzależniona od objętości spożywanych posiłków. Jeśli są one obfite, to doskonałym rozwiązaniem będzie spożycie jedynie 3 posiłków w ciągu dnia. W przypadku delikatnych posiłków, powinno się dołożyć przynajmniej jedną przekąskę dziennie.
Prowadząc regularny tryb odżywiania należy zrezygnować z podjadania, które jest główną przyczyną spowolnienia metabolizmu.
Słodkie napoje i soki – zrezygnuj z nich!
Wszelkiego rodzaju soki, czy napoje słodzone zawierają w sobie nie tylko sporą dawkę cukru, ale również różnorodne barwniki lub inne szkodliwe dodatki. To właśnie spożywanie ich w nadmiernych ilościach powoduje przede wszystkim wzrost wagi, ale również podwyższenie poziomu trójglicerydów we krwi. Obowiązkowym płynem, jaki powinniśmy stosować każdego dnia, powinna być po prostu woda.
Jeśli prowadzimy dietę proteinową, doskonałą alternatywą dla słodkich soków i napojów może być koktajl białkowy. Na rynku znajdziemy tego typu produkt pod różną postacią. Zazwyczaj jest to izolat lub hydroizolat białkowy czy białko serwatkowe naturalne. Koktajl proteinowy to również doskonały produkt sprzyjający regeneracji po ciężkim wysiłku fizycznym.
Owoce – obowiązkowy dodatek do codziennych posiłków
Owoce spożywane w ciągu dnia, to doskonały sposób na uzupełnienie codziennej dawki witamin oraz błonnika. Jednak należy pamiętać, że owoce zawierają w sobie cukry proste. Oznacza to, że spożywanie ich w nadmiernych ilościach może powodować przyrost wagi oraz powiększenie tkanki tłuszczowej. Dlatego, zaleca się, aby w ciągu dnia nie przekraczać dopuszczalnej porcji owoców (ok. 300 g).
Warzywa – surowe czy gotowane?
Warzywa, to doskonałe źródło nie tylko witamin ale również błonnika oraz minerałów. W porównaniu do owoców, warzywa są zdecydowanie zdrowsze, a to w jakich ilościach będziemy je spożywać nie ma tu większego znaczenia. Zaleca się, aby spożywać przede wszystkim warzywa surowe. Jednak gotowane lub pieczone nadal będą dostarczać właściwych wartości odżywczych.