Kuchnia

Wegańskie włoskie sery ryżowe marki Verys

Najzdrowsze składniki wśród dostępnych w Polsce serów wege

Wegańskie sery z pełnoziarnistego kiełkującego ryżu włoskiej marki Verys to zdrowa i smaczna alternatywa nie tylko dla wszystkich wegan, ale i dla osób z nietolerancją laktozy. Pozbawione jakichkolwiek alergenów (bez soi, glutenu, drożdży, skrobi, barwników, konserwantów) świetnie zastąpią klasyczną włoską mozzarellę i inne sery.

Wegańskie sery Verys są nie tylko alternatywnym produktem zastępującym smakowo nabiał osobom, które ze względów etycznych lub zdrowotnych nie spożywają go, ale stanowią wartościowy pod względem odżywczym zamiennik serów.

Kulinarne zastosowanie

To klasyczne sery o kremowym, delikatnym smaku nadające się do spożywania na zimno, jak i na ciepło, do zapiekania.
Występują w wersjach: alternatywa dla mozzarelli klasycznej, mozzarelli z kurkumą, dla serów pleśniowych z algami, kremowych serów do smarowania., a także w plasterkach: z bazylią oraz typu cheddar.

Receptura

Podstawą jest roślinne „mleko” z pełnoziarnistego kiełkującego ryżu „Bio SuRice”® – ziarna ryżu są poddane procesowi kiełkowania w wodzie pochodzącej z parku krajobrazowego Lessina w północnych Włoszech . W ten sposób uzyskuje się substancję o właściwościach odżywczych (białka, witaminy, aminokwasy) zbliżonych do mleka matki.
Ryż pochodzi z certyfikowanych upraw biologicznych w Piemoncie, bez OGM.

Inne składniki

  1. Kurkuma – znana w Indiach od ponad 5.000 lat jako lek, przyprawa i barwnik. Posiada właściwości antyoksydacyjne, przeciwzapalne i przeciwwirusowe.
  2. Alga Nori – jedna z najbardziej odżywczych alg, zawiera 25-40% białka, bogata w jod, witaminy A, C, PP, minerały i kwas foliowy. Wysoka zawartość tauryny wspomaga pracę wątroby.
  3. Alga Ulva – zwana inaczej morską sałatą, szczególnie bogata w wapń i magnez, zawiera 8 podstawowych aminokwasów, a także witaminy A, B, C oraz kwasy tłuszczowe Omega3.
  4. Olej kokosowy – z certyfikowanych upraw ekologicznych, tłoczony na zimno; dzięki zawartości kwasów laurynowego i kaprylowego pomaga w zwalczaniu infekcji wirusowych i bakteryjnych. Jego pozyskiwanie nie wpływa na niszczenie lasów, nie należy go mylić z olejem palmowym.
  5. Agar-agar – to czerwona alga morska z Morza Śródziemnego, bogata w jod, potas, magnez, fosfor i wapń, wpływa na poprawę metabolizmu i procesy diuretyczne;
  6. Mąka karobowa – pozyskiwana z nasion owoców drzewa karobowego, bogata w białko, witaminy (A, D, B1, B2, B3), reguluje pracę i usuwa toksyny z jelit;
  7. Guma ksantanowa – naturalny, roślinny składnik, jedno z najbogatszych naturalnych źródeł błonnika;
  8. Guma arabska – pozyskiwana z żywicy pni drzew akacji, bogata w wapń, potas, magnez, sód.

Szukasz serów włoskich w najlepszych cenach? Zajrzyj na https://kuchnia-wloska.com.pl/!