Przyrządzanie potraw może przysporzyć nam wiele radości, szczególnie, jeżeli spod naszych rąk wychodzą piękne dania. Dzisiaj skupimy się na ciastach i przedstawimy Wam kilka dekoracyjnych inspiracji, idealnych do wypieków. Możliwości jest naprawdę wiele – czytaj dalej by je poznać!
Toppery i piki
To dosyć nowe rozwiązanie, które przyszło do nas z amerykańskiego rynku. Topper to nic innego jak dekoracja na wykałaczce, którą możemy wbić do przygotowanego tortu. Toppery występują w różnych formach i wielkościach. Dostępne są napisy, symbole, czy postacie z bajek, pozwalające na udekorowanie tortu niemalże w każdym stylu. Dużą popularnością cieszą się na przyjęciach typu baby shower i wieczorach panieńskich. W formie napisów, a dokładnie imion pary młodej, pojawiają się na weselnych tortach. Nieco mniejszą ich wersją, przeznaczoną głównie do babeczek są piki. Występują one głównie w zestawach, po kilka sztuk.
Organizujesz imprezę urodzinową dla swojego dziecka? Zobacz wyjątkowe sukienki na wesele dla dziewczynki w sklepie online ewaplatek.pl!
Świeczki, czyli niezawodna klasyka
Świeczki kojarzą nam się głównie z urodzinami, chociaż nie jest to jedyna okazja, na którą będą wprost idealne. Te w kształcie liczb, jak i klasyczne – podłużne, świetnie spiszą się na ten typ przyjęcia, natomiast nie możemy pominąć innych wariantów świeczek, które są niejaką nowością na rynku. Mowa tutaj np. o podłużnych, bardzo wysokich świeczkach, sięgających nawet 18 cm. Ciekawym wariantem są także świeczki o kolorowych płomieniach, a także świeczki w formie zimnych ogni, które po odpaleniu wypuszczają drobne iskierki.
Papilotki i dekoracyjne foremki
Papilotki to osłonki do babeczek – dostępne są w wielu wariantach kolorystycznych i z różnorodnymi nadrukami. Zwykle wykonane są z cienkiej tektury lub papieru. Można piec w nich babeczki, dodatkowo umieszczając je w sylikonowych lub metalowych, usztywniających foremkach lub przełożyć tuż po upieczeniu.
Coraz częściej możemy spotkać się z ozdobnymi foremkami wielkości keksówki. Te również wykonane są z tektury i posiadają różnorodne zdobienia. Zalecane jest przełożenie do nich ciasta po upieczeniu i wystygnięciu.
Naturalne ozdoby
Szczególnie w sezonie letnim, kiedy dostępne są słodkie, kolorowe owoce, warto pomyśleć o naturalnych dekoracjach, jakimi mogą stać się maliny, porzeczki borówki czy jeżyny. Idealnie współgrają np. z bezą Pavlova czy deserami lodowymi. Świetnie sprawdzą się także na tortach typu naked, czyli niepokrytych polewą czy masą, z widocznymi warstwami.