Szynka włoska to jeden z produktów, którymi Italia podbija kulinarne salony. Wyrafinowany i oryginalny smak, a do tego wysoka jakość wyrobów – to dzięki temu mięsne produkty z Półwyspu Apenińskiego cieszą się dużą popularnością. Podpowiadamy, jaką włoską szynkę wybrać i z czym podawać ją na stole, by przenieść nasze kubki smakowe w okolice Rzymu czy Mediolanu.
Szynka włoska i wędliny z Italii – najpopularniejsze rodzaje
W Polsce coraz popularniejsze stają się włoskie szynki dojrzewające, a wśród nich przygotowywana z udźców wieprzowych prosciutto crudo. Delikatny smak tej podsuszanej szynki podbił już niejedno podniebienie – do jej konserwowania używa się jedynie tłuszczu i soli. Zanim trafi na stół, powinna dojrzewać co najmniej przez kilka miesięcy. Wyjątkową renomą cieszy się również prosciutto di Parma, czyli szynka parmeńska. Wyróżnia się niską zawartością soli, co nadaje jej stosunkowo słodki smak. Prawdziwą przygotowuje się jedynie w prowincji Parma w północnych Włoszech.
Popularne na całym świecie jest również salami, które wywodzi się właśnie z Półwyspu Apenińskiego. Najpopularniejsza wołowa szynka włoska to z kolei bresaola, wyróżniająca się ciemnoczerwonym kolorem. Długo dojrzewa, ale oczekiwanie wynagradza niepowtarzalny, lekko słonawy smak.
Szynka włoska – z czym ją podawać?
By w pełni rozkoszować się włoską szynką, można ją podawać bez żadnych dodatków. Nowe smaki pozwoli jednak odkryć połączenie jej plastrów z innymi składnikami – zwłaszcza tymi, które również kojarzą się z włoską kuchnią. Z szynki parmeńskiej można zrobić na przykład smaczne ruloniki. Wystarczy, że na jej plastrach ułożymy kawałki gruszek, nieco parmezanu oraz gałązki rukoli. Warto dodać jeszcze kilka kropel soku z cytryny, a potem zawinąć szynkę w rulonik. Z wieprzowych przysmaków można przygotować także proste roladki, owijając szynką ser mozzarella.
Dojrzewające szynki świetnie nadają się też jako dodatek do kanapek, zwłaszcza tradycyjnego włoskiego panini. Ciekawym połączeniem może być kompozycja włoskiej szynki z omletem lub usmażonym jajkiem podana na ciepłej bułce. Włoskie produkty z mięsa mogą być również dodatkiem do sałatek, najlepiej przygotowywanych z innych produktów ze słonecznej Italii – oliwek, pomidorów i oliwy. Plastry szynki można także ułożyć na pizzy, a nawet dodać do aromatycznej zupy czosnkowej.
Co zamiast szynki? Sery wegańskie i inne alternatywy
Choć szynka włoska jest jednym ze sztandarowych produktów tamtejszej kuchni, z Półwyspu Apenińskiego wywodzą się również smaczne potrawy dedykowane weganom i wegetarianom. Na stołach tych pierwszych królują zwłaszcza sery wegańskie, przygotowywane na przykład na bazie kiełkującego ryżu.
Jednym z najbardziej wykwintnych składników kuchni włoskiej są jednak trufle. Te wyjątkowe grzyby stosuje się na przykład jako dodatek do bruschetty czy risotto. Biała trufla starta na płatki, którymi posypuje się spaghetti z dodatkiem oliwy i parmezanu to nieskomplikowane danie, które pozwoli w pełni poznać klasyczne włoskie smaki nawet wegetarianom.
A czy wiecie, że dieta śródziemnomorska może być dietetyczna? Przeczytajcie o tym na blogu – http://www.ema-fit.pl/