Syrop malinowy to wspaniały dodatek do rozgrzewającej herbaty. Wspomaga on naszą odporność oraz pomaga w leczeniu pierwszych objawów przeziębienia. Jest także ciekawym uzupełnieniem niektórych dań czy deserów. Nie każdy z nas zna jednak inne, równie cenne dla zdrowia, naturalne soki oraz syropy. Właśnie dlatego przygotowaliśmy artykuł, w którym przedstawimy trzy mniej popularne produkty tego typu.
Imbir – na infekcje górnych dróg oddechowych
Syrop imbirowy ma bardzo ciekawy smak. Nic więc dziwnego, że jest wspaniałym dodatkiem do kawy, herbaty czy też piwa bądź wina. Nie wszyscy wiedzą jednak, że z jego pomocą możemy pozbyć się uporczywych dolegliwości towarzyszących przeziębieniu. Imbir łagodzi bowiem kaszel oraz zapalenie gardła. Jeśli więc tylko poczujemy pierwsze symptomy choroby, wystarczy spożyć kilka łyżeczek syropu, bądź dolać go do gorącej herbaty z cytryną. Co ciekawe, zawarte w korzeniu imbiru substancje mają także działanie rozgrzewające. Sok sprawdzi się więc szczególnie zimą, kiedy zależy nam na rozgrzaniu organizmu od środka. Warto jednak wiedzieć, że ma on właściwości napotne. Najlepiej więc spożyć go na noc.
Ciekawostka: syrop z imbiru łagodzi także nudności, zatrucia pokarmowe oraz objawy choroby lokomocyjnej. Wiele kobiet ciężarnych, którym dokuczają poranne mdłości, spożywa go, by zminimalizować takie uciążliwe symptomy.
Melasa – czarne złoto
Kolejnym produktem polecanym podczas przeziębienia i grypy jest melasa buraczana. Pod tą dość tajemniczą nazwą kryje się gęsty syrop wytwarzany z buraków cukrowych. Najczęściej przybiera on bardzo ciemny, wręcz czarny kolor, dlatego od lat sok ten zwie się czarnym złotem. Znajdziemy w nim wiele cennych dla zdrowia składników. Przede wszystkim jest bogatym źródłem witaminy B6, wapnia, żelaza czy magnezu. Melasa wspomaga odporność oraz pomaga łagodzić objawy przeziębienia, takie jak np. kaszel. Dodatkowo oczyszcza organizm z zalegających w nim toksyn, reguluje ciśnienie oraz spowalnia procesy starzenia się.
Syrop buraczany jest wspaniałym zamiennikiem cukru. Warto więc dosładzać nim herbatę oraz wszelkiego rodzaju wypieki i desery. Nie jest jednak zalecany osobom zmagającym się z insulinoopornością, ponieważ posiada wysoki indeks glikemiczny.
Trzcina cukrowa – słodycz na zdrowie
Syrop z trzciny cukrowej ma bardzo przyjemny słodki smak. Jest więc wspaniałym zdrowym zamiennikiem klasycznego cukru. Spożywając jeden kieliszek soku dziennie wspomożemy naszą odporność. Wszystko dzięki obecności dużej ilości niezbędnych dla organizmu witamin. Dodatkowo załagodzimy w ten sposób ból gardła oraz przyspieszymy regenerację błony śluzowej.
Warto wiedzieć jednak także o kilku innych zdrowotnych właściwościach syropu z trzciny cukrowej. Przede wszystkim jest on naturalnym przeciwutleniaczem. Oznacza to, że dzięki niemu usuwane są z organizmu wolne rodniki. Dodatkowo hamuje rozrost komórek rakowych oraz przyspiesza regenerację wątroby. Regularne spożycie soku zmniejsza także ryzyko rozwoju próchnicy.
Ciekawostka: syrop z trzciny cukrowej może zastąpić specjalistyczne żele energetyczne i preparaty wzmacniające dla sportowców. Wszystko za sprawą obecności magnezu, wapnia czy potasu.