Dania kuchni włoskiej są znane i lubiane na całym świecie. Makarony, zapiekanki czy słodkie desery wywodzące się ze słonecznej Italii często goszczą również na polskich stołach. Niektórych z nas można wręcz określić mianem prawdziwych smakoszy. Jeśli ty również chcesz dołączyć do tego grona, sprawdź ciekawe włoskie przepisy na potrawy, których koniecznie należy spróbować.
Sałatka z winogronami i prosciutto
Prosciutto crudo to długo dojrzewająca wieprzowa szynka włoska. Cenimy ją za delikatny, jednak bardzo charakterystyczny smak. Koneserzy powinni skosztować ją solo oraz w zestawieniu z innymi składnikami. Warto więc zasmakować sałatki z winogronami, serem oraz właśnie tym rodzajem wędliny. Aby ją przygotować, wystarczy że wymieszamy ze sobą garść rukoli, kilka winogron, pokrojony w kostkę ser pleśniowy (najlepiej lazur), szynkę prosciutto oraz posiekane orzechy włoskie. Całość należy polać sosem wykonanym z oliwy oraz mieszanki aromatycznych świeżych ziół. Gotowe danie najlepiej podawać lekko schłodzone.
Makaron z truflami
Trufla letnia to jeden z najdroższych na świecie gatunków grzybów. Włosi uwielbiają jednak przyrządzać potrawy z ich dodatkiem. Każdy z nas powinien więc chociaż raz w życiu spróbować makaronu z truflami. Do jego przygotowania nie potrzebujemy zbyt wielu składników. Wyjątkowy smak grzybów nie może zostać bowiem przyćmiony przez inne produkty. Najlepiej więc ugotować ulubiony rodzaj makaronu oraz przyrządzić do niego delikatny sos. W naszym farszu musi znaleźć się jedynie kilka pokrojonych w kostki trufli, pół cebuli oraz odrobina szczypiorku. Wszystkie te składniki należy podsmażyć na łyżce oliwy z oliwek, a następnie wymieszać z makaronem. Gotowe danie warto podać z odrobiną włoskiego parmezanu. Cudowny smak gwarantowany!
Gnocchi z oliwą
Polacy uwielbiają kopytka polane sosem pieczarkowym czy odrobiną roztopionego masła. Włosi mają jednak bardzo ciekawy odpowiednik takiego dania. Jest nim gnocchi. Są to kluski, które wyglądem nieco przypominają kopytka, jednak ich smak zdecydowanie różni się od naszej rodzimej potrawy. Warto więc ich skosztować, gdy tylko nadarzy się taka okazja, bądź przygotować je samodzielnie. Należy jednak pamiętać, że gnocchi, tak jak i większość włoskich produktów, nie lubi zbyt mocnych i wyrazistych dodatków. Najczęściej podaje się je więc z odrobiną oliwy z oliwek oraz szałwią. Popularne są także lekkie i delikatne sosy z krewetkami czy szpinakiem.
Sałatka z ośmiornicy i ziemniaków
Kuchnia włoska bardzo często kojarzy się nam również z owocami morza. Warto więc spróbować pysznej sałatki insalata con polpo e patete. Przygotowuje się ją z gotowanej wraz z cebulą i liściem laurowym ośmiornicy oraz ziemniaków posypanych dużą ilością szczypiorku. Danie to doprawiane jest sokiem z cytryny, oliwą z oliwek, solą, pieprzem, papryką oraz oregano. Smak tej potrawy zachwyci niemalże każdego. Jeśli chcemy przekonać się osobiście, dlatego wiele osób tak bardzo chwali tę sałatkę, warto udać się specjalnie do Włoch bądź typowo włoskiej restauracji, by jej spróbować. Samodzielne przygotowanie tego dania może okazać się wyjątkowo trudne. Ośmiornica jest bowiem produktem, którego nieraz nie sposób idealnie ugotować.
Zachwyciła Cię kuchnia Włochów? Być może równie chętnie odwiedzisz Hiszpanię, by spróbować ich specjałów i przy okazji poznać nowe miejsca? Wejdź w 10 miejsc na Teneryfie, których nie możesz opuścić bez zrobienia zdjęć i szykuj walizkę oraz żołądek na to co oferuje kolejny południowy kraj!